Eft Nedir? Eft Ne Zaman Hesaba Geçer ?

  • Mayıs 2, 2019
  • (0)

EFT’nin açılımı elektronik fon transferidir. Başka bankalar arasında yapılan para transferlerinin en hızlı şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır. Tabi hızlı derken bazen gecikmelerde yaşanabilmekte ve bu nedenle eft ne zaman geçer sorusuna cevap aranabilmektedir. Günümüzde en çok kullanılan para transfer yöntemi olarak bilinen EFT hem gönderen hem de alıcısı tarafından kolay bir şekilde para transferi yapılmasını sağlamaktadır. Bankalar üzerinden gerçekleşririlebileceği gibi aynı zamanda mobil uygulamalar üzerinden internet ortamında da yapılabilmektedir. Bu işlemi internet ortamından gerçekleştirmek oldukça pratik olmakla birlikte zaman kaybı açısından tasarruf sağlar. Eft işlemi bankalar ve merkezi kuruluşlar tarafından belirlenen saatler içerisinde işlem görmektedir. Ve resmi iş günlerinde kullanılmaktadır. Yani resmi tatil ve hafta sonları eft yapılamamaktadır.

Eft Ne Zaman Hesaba Geçer ?

Eft saatleri, bankaların uyguladıkları sisteme göre değişiklik göstermektedir. İnsanlar yapmış oldukları eftleri takip edebiliyor olsa da eft ne zaman geçer sorusunu zaman zaman sorabilmektedirler. Bankaların ve merkez kuruluşların belirlediği saat dilimlerine göre işlem yapılmaktadır. Resmi tatilller ve hafta sonları eft işlemi gerçekleşmemekle resmi iş günleri belirli saate kadar yapılmaktadır. Eft belirlenen saatlerde ve iş günlerinde hesaba geçer. Genel olarak sabah 8.30 ile akşam 17.30 saatleri arasında hesaba geçmektedir. Eğer resmi tatil değilse o gün yapılan eft aynı gün akşamına kadar hesaba geçmektedir. Resmi tatil ise ilk resmi iş günü hesaba geçer. Gece yapılan eft ise sabah saatlerinde karşı tarafın hesabına geçmektedir. Cuma günü mesai sonrası yapılan eft ise pazartesi iş gününün sabah saatlerinde hesaba geçmektedir. Eğer yapılacak olan para transferi acil ise bu saatlere dikkat edilerek yapılması gerekmektedir. Eft sistemi Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası işletiminde olup bütün sorumluluk bu kuruluşa aittir.

Eft’nin Gerçekleştiği Nasıl Öğrenilir ?

Eft nin gerçekleşip gerçekleşmediği sorgulanarak yapılabilmektedir. Gönderilen eft için bir sorgu numarası verilmektedir. Bu sorgu numarası kullanılarak öğrenilebilir. Aynı zamanda mobil uygulama ile yapılan eft yine mobil uygulamadaki harcama detayları kontrol edilerek öğrenilebilmektedir. Bunun yanı sıra hatasız bir EFT işlemi gerçekleştirmek için IBAN numarası, ad soyad bilgileri tekrardan kontrol edilmelidir. Eft işlemi yapılırken bankaların anlaşmalarına göre eft ücreti alınabilmektedir. Aynı zamanda bazı bankalar ise eft saatlerine göre yine bir ücret talep edebiliyor. Fakat kişilerin kendi hesapları arasında eft işlemi yapması halinde bankalar her hangi bir ücret talep edemezler.

Eft Ücreti Almayan Banka Var mı ?

Eft ücreti almayan bankalar bulunmaktadır. Bunlardan en popüleri Enpara’dır. Enpara dijital bir bankacılık sistemidir ve Qnb Finansbank’a bağlı bir kuruluştur. Havale ve Eft ücreti almayan enpara üzerinden eft işlemlerinizi tamamen ücretsiz ir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Yine eft ücreti almayan bir diğer banka ise Kuveyt Türk bankasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir