Ekonomik Krizin Göstergeleri Nelerdir? Ekonomik Kriz Önlenebilir mi?

  • Temmuz 30, 2021
  • (0)

Ekonomik krizler ülkemiz ve dünya ülkelerinde birçok sebebe bağlı olarak kendini bizlere maddî manevî her açıdan hissettirir.Bir ülkede veya dünya genelinde ekonomik kriz olduğunu gösteren bir çok faktör vardır. Bu faktörlerin tamamı veya bazıları bir ülkede olduğunda bir ekonomik krizden söz edilmeye başlanır. Bu yazımızda ekonomik krizin göstergeleri hakkında detaylı bir içerik hazırladık.

Ekonomik Krizin Göstergeleri Nelerdir?

Ekonomik krizin göstergeleri savaşlar, salgın hastalıklar, doğal afetler, işsizliğin artması, borsa ve döviz kurlarında ani kontrolsüz yükselişler veya düşüşler, gelirin gideri karşılayamaması gibi birçok sebeple bize kendini göstermektedir. Ekonomisi gelişmiş ülkelerde bu süreç az hasarla atlatılsa bile ekonomisi zayıf ülkeler için aynı şeyleri söylemek mümkün değildir. Ekonomik krizler zengin, fakir ve orta düzey hiç ayırt etmeksizin her kesimi maddî manevî etkilemektedir.

Ekonomik Kriz Sürecinden Nasıl En Az Etkilenilir?

Gelir düzeyinize göre yapacağınız yatırımlar, yeni iş projeleri gibi olan plânlarınızdan önce ekonomiyi takip etmeli ve ekonomik krizin göstergeleri olan küresel ya da ülke geneline ait olan sorunları incelemelisiniz. Olağan üstü durumlar için (doğal afetler) vs temkinli davranmalı planlarınızı bu gibi durumları göz önüne alarak yapmalısınız ki kriz dönemlerini minimum hasarla atlata bilesiniz.

Ekonomik Krizler Aynı Anda Tüm Dünyada Olabilir Mi?       

Bu sorumuza cevabımız maalesef evet olacak örnek olaraktan son bir yıldan fazladır tüm dünya olarak mücadele verdiğimiz corana virüsü gösterebiliriz. Dünya genelini kapsayan salgın hastalıklarda her ülke ekonomik durumuna göre küçük veya büyük bir ekonomik krizin eşiğine gelir. Salgın hastalıklarla birlikte iş gücü azalır, tıbbi ihtiyaç artar (ayrılan bütçenin üzerine çıkar), ithalât ve ihracat talepleri azalır ve üretim düşer ardından her ülke payına düşen krizi yaşar.

Az gelirlinin krizden etkilenmesi ne yazıktır ki ekonomik krizlerde de ilk önce etkilenen kesim az gelirliler oluyor.

Ekonomik kriz kendini göstermeye başladıktan sonra artan fiyatlar ve verilerle kazandığı ile harcadığı birbirini karşılamıyor. Ardından işten çıkarılmalar, artan borçlar derken dalga dalga herkesi içine alıyor. Ekonomik krizin göstergeleri listesi yapacak olursak ön sıralara dar gelirlileri eklemeliyiz. Dar gelirli ve orta düzey halk her maddî ihtiyacını karşılaya biliyorsa zaten o ülkede ekonomik krizden  bahsetmeye gerek  yoktur..   

Peki ne anladık?   Ekonomik krizin göstergeleri olduğunu yatırım yapmadan önce  bunları  araştırmamız gerektiğini, her daim siyasal ,sosyal ve ekonomi gündemlerini  takip  etmeyi, Dar gelirlinin  her krizden en çok etkilendiğini ve temkinli davranmamız  gerektiğini  anladık. Unutmayalım  ekonomik  krizler  hep  kapıda  bekler  içeri  girmek için  zayıf an gözetlerler. Temkinli  olalım  kendi krizlerimizi  var  etmeyelim.

ekonomik krizde neye yatırım yapmalı
ekonomik krizde neye yatırım yapmalı

Ekonomik Krizde Neye Yatırım Yapmalı?

Ekonomik krizlerde hisse senedi piyasalarında sıkıntılı süreçler yaşanır. Borsalarda düşüşler kaçınılmaz olur. Dolayısı ile hisse senedi yatırımları yerine ekonomik krizlerde güvenli liman olan yatırım araçlarına yatırım yapılmalıdır. Tabi bu krizin seyrine ve neden oluştuğuna dair değişiklik gösteren bir durumdur. Genel olarak güvenli liman olarak görülen yatırım araçları içerisinde Japon Yeni, İsviçre Frangı ve ons altın gösterilmektedir.

Ekonomik krizi fırsata çevirmek için borsa yerine forex piyasalarına yönlenmek bu ürünlerde işlem yapabilmek açısından daha mantıklı bir seçenek olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir