Emekli Maaşına Haciz Gelir mi? Haciz Geldi Ne Yapabilirim?

  • Temmuz 25, 2019
  • (0)

Özellikle borçlu olup borcunu ödemekte zorlanan emekliler, maaşlarına haciz gelme korkusuyla emekli maaşına haciz gelir mi? sorusunun cevabını arıyorlar. Bankamatic.com olarak bizde, emekli maaşına haciz gelir mi? sorusuna, sizler için kapsamlı bir cevap hazırladık.

Özellikle son 10 yılda değişen farklı birçok mevzuat, emeklilerin kafalarını fazlasıyla karıştırdı. Bazı haber sitelerinde emekli maaşına haciz şoku şeklinde çıkan haberler sonrasında bakanlıktan yapılan açıklamalarda da netlik olmaması, bu karışıklığın artmasına neden olmuştur.

Emekli Maaşına Haciz Gelir mi?

Emekli maaşlarına haciz geldiğine dair birçok haberin bir dönem peş peşe yapılmasının ardından, bakanlık ve SGK mevzuatta köklü bir düzenleme yaparak sorunun önemli ölçüde çözülmesini sağladı.

Şu durumlarda, emekli maaşına haciz konulabilir:

  • Emeklinin nafaka borcu olması durumda
  • SGK kurum borçları
  • Borca karşılık muvafakat verilmesi

Yukarıda sayılanların olması halinde, borçtan dolayı emekli maaşına haciz gelebilmektedir. Bunların dışında yeni düzenlemeyle, emekli maaşına haciz gelmesi yasal bir işlem değildir.

Emekli maaşına haciz gelir mi?

Neden Haciz Geliyor?

Mevzuatta yasal bir düzenleme olmasına rağmen, emekli maaşlarına haciz geldiğine dair haberler, yine zaman zaman gündeme gelmektedir. Bunun tek nedeni, icra müdürlüklerin bankalara göndermiş oldukları özensiz yazılar ve yeni mevzuata uygun kanun maddelerini tam olarak bilmemeleridir. Yani aslında icra müdürlüklerinin işini düzgün yapmamaları, işlerinin tüm detaylarına hakim olamamaları bir takım mağduriyetler doğurmaktadır.

İcra müdürlüğü bankaya göndereceği haciz yazısına, kesin surette ‘Emekli maaşları hariç’ ibaresini koymalıdır. Ayrıca bu yazının belirgin bir şekilde yazılması da, olası dalgınlıklar sonrasında ibarenin gözden kaçmasını engelleyecektir.

Bankalar ise bloke edecekleri hesabın, bir emekli maaşı hesabı olduğunu dikkate almaları gerekmektedir. Buna rağmen emekli maaşına haciz konulması, hukuka tamamen aykırı bir durumdur.  Kimi bankalar emeklilerde dahil olmak üzere kredi çeken emeklilerle yaptığı sözleşmelerde, ‘Maaşıma haciz konulabilir’ şerhi düşmektedir. Günümüzde kredi sözleşmelerinin sayfalarca olması, tüketicinin sözleşmeyi okumadan imza atmasına ya da mecburiyetten bu tip sözleşmeleri imzalamalarına neden olmaktadır. Şayet böyle kanuna ters zoraki maddeler sözleşmede yer alıyorsa, kanuna aykırı bulunan hiçbir maddenin altına imza atılmış olsa dahi yasal geçerliliği yoktur.

Emekli Maaşıma Haciz Geldi, Ne Yapmalıyım?

Her şeye rağmen emekli maaşınıza haciz gelmiş ve bu haciz işlemi yukarıda bahsi geçen maddeler dışında kalıyorsa, hemen bir icra mahkemesine giderek durumu izah edip dilekçe vermeniz gerekmektedir. Eğer ki bu haksız haciz işleminden dolayı büyük mağduriyet yaşamış iseniz, banka ya da diğer alacaklınıza dava açma hakkınız bulunmaktadır.

Emekli maaşına haciz konulur mu? konumuzla ilgili sormak istediklerinizi, yorum kısmından bize iletebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir