Enflasyon Nedir ? Neden Yükselir ?
- Enflasyon Nedir ? Neden Yükselir ?
- Enflasyon Ne Demek ?
- Enflasyon Neden Yükselir?
- Türkiye'de Enflasyon Oranı
Enflasyon kelimesi özellikle son dönemde ülke gündemini işgal etmekte olan konulardan bir tanesidir. Ülkemizde sürekli bir şekilde ekonomi gündeminin temelinde yer alan enflasyon, bazen yükselir bazen düşer. Enflasyon genel bir tanım ile mal ve hizmet fiyatlarının genel seviyesinde sürekli artık oluşması şeklinde bilinmektedir. Ancak bu tanım kapsamında enflasyon tek bir ürünün fiyatının yükselmesi veya bir kez yükselmesi ile de değil genel ve sürekli yükselme ile ortaya çıkar.
Enflasyon Ne Demek ?
Ekonomi programları incelendiğinde, genellikle fiyatlar sürekli bir şekilde artış gösteriyorsa, ortaya enflasyon durumu çıkar. Enflasyon ülkelerde yöneticiler için ve hükümetler için zorlayıcı bir durum olduğundan dolayı her yıl sürekli şekilde enflasyon hedefleri ortaya koyuyor ve her ay enflasyon rakamları açıklanır. Enflasyon rakamları sayesinde piyasada fiyatlar değişim gösterir. Özellikle yatırım konusunda da ülkelerin para birimi değeri değişim gösterebilir.
Enflasyon ile döviz kurları hatta borsa fiyatları gibi birçok nokta birbirinden etkilenir ve değişimler ortaya çıkar. Enflasyon denildiğinde, sadece genel enflasyon değil gıda enflasyonu, teknoloji enflasyonu veya tüketici enflasyonu gibi birçok nokta göz önünde bulundurulur.
Enflasyon, Türkiye açısından incelendiğinde, bugün 1 TL ile satın alabileceğiniz mal veya hizmetler incelediğinizde, eğer enflasyon yukarıya yükseliyor ise paranın satın alma gücü azalır. Eğer enflasyon düşüş gösteriyorsa, paranın satın alma gücü artış gösterir. Bu gibi bir durumda yıllık enflasyon oranının %10 olduğunu düşünelim. Yani bu durumda yıllık enflasyon oranı kapsamında bugün 1 TL ile alınan hizmet, bir yıl sonrasında 1.10 TL gibi bir fiyat gösterir. Yani bu durumda malların fiyatları enflasyon ile karşılaştığı için her dönem aynı para karşılığında aynı hizmeti satın alamazsınız.
Enflasyon Neden Yükselir?
Enflasyon sürekli bir şekilde değişen, yükselen ve düşen bir yapıya sahiptir. Özellikle enflasyonun neden yükseldiği konusu birçok farklı nokta ile açıklanabilir. Bu noktada 3 ana maddeden birisi; mal ve hizmetlere olan talebin üretilen miktardan çok daha fazla olması yani talep enflasyonudur.
İkinci noktada maliyet enflasyonu ortaya çıkar. Bu durum bir ürünü üretmek için daha fazla masraf edilmesi, yani maliyetlerin artması sonucunda ortaya çıkar.
Son ihtimal ise beklenti enflasyonu olarak ortaya çıkar ve ekonomi birimlerinin bir sonraki dönem enflasyonun artacağını beklemesi ile fiyatlar artış gösterir.
Türkiye’de Enflasyon Oranı
Türkiye’de enflasyon oranları son yıllarda giderek yükselmeye devam eden bir görünüm izlemektedir. Bu nedenle de enflasyon oranları ülkemizin ekonomi gündeminde oldukça büyük yer edinmiştir. Enflasyonun yüksek olması dolaylı olarak faiz oranlarını yükseltmiştir. Bu durumda döviz kurlarına etki etmektedir ve dolar kurunda yükselişler yaşanmaktadır. Yani enflasyon oranlarının yükselmesi ülke ekonomisini olumsuz yönde etkilemektedir.
Türkiye’de son verilere göre güncel enflasyon oranı %20 civarında seyretmektedir. Yıl sonuna doğru enflasyon oranlarının %15 altına gerilemesi beklenmektedir.
malesef ülkemizde şuan enflasyon felan uçtu gitti inş iyi şeyler olur enflasyon düşerse rahatlarız
Ülkemizde enflasyon falan uçtu gitti, inşallah bir an önce düşüş gösterir’de rahatlarız.
Enflasyon şuanda ülkemizde olan ancak tüikin göremediği genel fiyat düzeylerinin artması durumudur.