Garanti Bankası ATM’si Kartımı Yuttu

Her bankanın olduğu gibi Garanti Bankası ATM‘leri de kart yutabiliyorlar. Her ne kadar son teknoloji donanıma ve altyapıya sahip olsa da unutulmamalıdır ki Garanti Bankası ATM’leri de birer insan yapımı makineler. Lakin Türkiye’nin en güçlü bankalarından birisi olan Garanti Bankası, bu gibi sorunların yaşanmaması için hemen hemen her sokakta bulunan ATM’lerine gereken yatırımı sağlıyorlar. Fakat maalesef yine de kart yutma olaylarının önüne geçemiyorlar. Çünkü Garanti Bankası ATM’leri dahil bütün ATM’lerin kart yutmasının asıl sebebi bankaların müşterileri. Bunu biz değil, 2017 yılında Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından yapılan resmi araştırma söylüyor. Zira özellikle o yıllarda artan ATM kart yutma olaylarından dolayı günde yüzlerce şikayet alan TBB, tüm bankaların ATM’leri üzerinde bazı araştırmalar gerçekleştirdi. Çıkan sonuç ise hem bankaların hiçbir şey yapmadan olaydan sıyrılmasını hem de ATM’lerin aslında hiçbir suçunun olmadığını gösterdi. Öyle ki verilere göre ülkemizde her kartını kaptıran 1000 kişiden 900’ü kendi hatalarından dolayı kaptırıyor. Geriye kalan 100 kişi de ATM’lerde yaşanan teknik arızalardan dolayı kartını kaptırmakta. Ayrıca belirtmekte fayda var ki ATM’lerin kart yutmasının tek sebebi müşterilerin yani sizin güvenliğiniz sağlamak istemesidir.

Garanti Bankası ATM’si Neden Kartımızı Yutar?

Sadece Garanti Bankası değil bütün bankalara ait ATM’ler kart yutabilir ve yukarıda da belirttiğim gibi bu müşterilerin dikkatsiz davranmasından kaynaklanır. Peki ATM’lerin kart yutmaması için ne yapmamız gerekiyor? Önce ATM’lerin işleyiş tarzını anlamamız gerekiyor. Hani ATM’lerin donanım ve yazılımdan oluşan makineler olduğunu söylemiştik ya, işte bu makineler aslında kart yutarak sadece sahiplerinin yani bağlı olduğu bankanın emirlerini uyguluyorlar. Zira bankaların müşterilerinin güvenliği sağladığı bazı önemli protokolleri vardır ve bu protokolleri kodlarla ATM’lerin beynine işlerler. Şayet ATM’de işlem yapan müşteri bu güvenlik protokolleri dışında işlem yapmaya çalışırsa güvenlik amacıyla kartına el konur.

Bankaların güvenlik protokollerinin başında ise yanlış şifre girilmesi gerekiyor. Şayet işlem yapacağınız ATM’ye kart şifrenizi 3 kere üst üste yanlış girerseniz bu ATM tarafından güvenlik ihmali olarak algılanarak yine sizin güvenliğiniz sağlanması için kartınıza el konur. Bunu engellemek de yine sizin elinizde. Böyle bir durumda kalırsanız yani şayet şifrenizi 2 kere yanlış girerseniz hemen kartınızı gerip alıp bankanızın müşteri hizmetlerinden yardım almanız gerekiyor. Bir diğer önemli kart kaptırma sebebi ise kartlarımıza olan ilgisizliğimiz. Bunun ne alakası olduğunu düşündüğünüzü biliyorum lakin bu gerçek. Hiç daha önce kartınızın üzerinizi incelediniz mi? Mesela üstünde ufak kare şeklinde mikro çip olduğunu görmüş müydünüz veya ne işe yaradığını düşünmüş müydünüz? İşte kartların üzerindeki o mikro çip aslında sizin banka sistemlerindeki kayıtlı kimliğiniz, parmak iziniz, imzanız; her şeyiniz. Kartınızı ATM’ye taktığınız zaman ATM direkt olarak o çipi tarar ve bankanın her müşterisine farklı verdiği kodlar sayesinde ATM sizin olduğunuzu anlar. Siz de şifrenizi girerek işlemlerinizi yaparsınız. Ama eğer kartın üzerinde o çip zarar görürse ATM’ler çipi okuyamadığı için sizin olduğunuzu anlayamaz ve yine güvenlik ihlalinden dolayı karta el koyar. Bunun önüne geçmek için ise kartımıza oldukça iyi bakmalıyız ve kartımız eskidiği zaman bankaya gidip yenilenmesini istemeliyiz.

Bir diğer dikkat etmemiz gereken husus ise kartların üzerinde yer alan son kullanma tarihleridir. Şayet son kullanma tarihi geçmiş kartınızı ATM’ye takarsanız yine güvenlik ihlali olarak algılanacağı için kartınız ATM tarafından yutulacaktır. Çünkü son kullanma tarihi geçen kartlar bankanın sistemlerinden otomatik olarak silinirler. Bunu önlemek ise çok basit. Son kullanma tarihi geçen kartınızı bankaya giderek yenilemeniz gerekiyor.

Peki bütün bu verdiğimiz maddelere dikkat edersek kartımızın yutulmasını tamamen önleyebilir misiniz? Maalesef hayır. Sadece büyük oranda önüne geçmiş olursunuz. Zira sizin kontrolünüz dışındaki sebeplerden dolayı da ATM’ler kart yutabiliyorlar. Şayet işleminiz sırasında ATM bozulursa veya elektriği kesilirse yine güvenlik ihlalinden dolayı kartınızı geri vermeyecektir. Ama yukarıda da bahsettiğim gibi bu binde yüzlük bir orandır.

Garanti Bankası ATM’si Kart Yutunca Ne Yapmalıyız?

Umarız bu gibi olumsuz bir durum başınıza gelmez lakin şayet gelirse uygulamanız gereken birkaç önemli husus var. İlk önce kartınızı yutan ATM’nin konumu çok önemli. Şayet ATM bir şube ATM’si ise veya yakınlarında bir Garanti Bankası şubesi varsa hemen gidip yardım isteyebilirsiniz. Lakin mesai saatleri dışında ise veya kartınızı kaptırdığınız Garanti Bankası ATM’sinin yakınında şube yoksa öncelikle ATM’nin başından ayrılmayarak kart güvenliğinizi sağlamalısınız. Ardından 444 0 333 hatlı numaradan Garanti Bankası müşteri hizmetlerini arayarak yardım almalısınız.

Son bir not; maalesef kaptırdığınız kartlarınızı tekrar kullanamıyorsunuz. Bankanız tarafından 7 ile 10 gün arasında gönderilecek yeni kartınızı beklemek zorundasınız. ATM bazı durumlarda parayı da yutabilmektedir. Bununla ilgili olarak bankamatik kartımı yuttu ne yapabilirim başlığına da bakabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:Kredi Kartı Temassız Ödeme Açma ve Kapatma İşlemi Nasıl Yapılır?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

havale ve eft ücreti almayan bankalar
Havale ve EFT Ücreti Almayan Bankalar, Güncel Havale-EFT Ücretleri
Türkiye’de hangi bankalar devlet bankası Devlete ait bankalar hangileri
Türkiye’de Hangi Bankalar Devlet Bankası? Devlete Ait Bankalar Hangileri?
Akbank ATM'si Kartımı Yuttu
Akbank ATM’si Kartımı Yuttu
ING Bank Turuncu Hesap Nedir, Nasıl Açılır?
ING Bank Turuncu Hesap Nedir, Nasıl Açılır ?
Garanti Bankası Çalışma Saatleri
Garanti Bankası Çalışma Saatleri 2020
Bireysel İhtiyaç Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır
Bireysel İhtiyaç Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bankamatic | © 2019 |