Hareketli Ortalamalar Nedir?

Hareketli Ortalamalar Nedir?

Bu günlerde yatırım ile ilgilenen herkesin ana amacı parayı ikiye katlamaktır. Bu yatırımcılar ya da bu alana yönelen her yeni yatırımcı Hareketli ortalamalar Nedir? Sorusuna cevap aramaktadır. Hareketli ortalamalar; takipçi olarak kullanılan elzem göstergelerdir. Yatırımcı bu göstergeyi baz alarak gelecek yatırımları için fikir sahibi olur. Bu ortalamalar piyasadaki indikatörlerin çoğunda kullanılmaktadır.

Hareketli Ortalamalar Nasıl Hesaplanır?

Hareketli ortalamalar nedir? Hareketli ortalama nasıl hesaplanır?  Hareketli ortalamalar her yatırımcıya rehberlik edebilmek için uzun vadeli ve kısa vadeli ortalamalar olmak üzere iki başlıkta değerlendirilebilir.

  • Uzun vadeli ortalamalarda, örneğin 300 günlük verilerin ortalaması sonrası kadarı için yatırım yapmasına olanak sağlayacak yatırımcılar için kullanılır.
  • Kısa vadeli ortalamalarda ise değerlendirme yalnızca 30 günlük bir ortalama verisi sunar ve bu veri kısa süre içerisinde gelişecek olan değişimlere işaret ederek yatırımcıların kısa vadede yatırımlarını değerlendirmesine olanak sunar.

Elbette ki hareketli ortalamalar yatırımcılara etkili bir düzeyde yol gösterme özelliğine sahiptir. Bundan dolayı da yatırım piyasasında yer alanlar mutlaka bu tarz verileri de yakından takip etmelidir. Ancak bu sayede yatırım piyasalarında yüksek düzeyde karlar elde etmek de mümkün olur.

Hareketli Ortalamalar Nedir?

Hareketli Ortalama Çeşitleri Nelerdir?

Uzun vadeli ya da kısa vadeli ayrımından çok şirketler ortala türlerine, yapılan hesaplama çeşidine göre sınıflandırma yapmaktadır. Bu sınıflandırma şu şekildedir;

  • Basit Hareketli Ortalama: Örnek vermek gerekirse bir hisse senedinin, belirli dönem içerisinde yer alan değişimlerinin hesaplanması ile ortaya koyulan ortalamadır. Bu ortalama değeri ürünün kapanış fiyatından alındığı için kapanış fiyatının ortalamasını ifade eder.
  • Ağıtlıklı Hareketli Ortalama: Bu ortalama, örneğin bir finansal kaynağın yine belirli bir dönem içerisinde, belirli ağırlıklara göre hesaplanması sonucu ortaya konan ortalamadır.
  • Üssel Hareketli Ortalama: Yine belirlenen dönem içerisinde belirlenen ürünün, fiyat hareketliliklerini ortalama olarak alarak, yakın dönemdeki fiyatlara daha fazla ağırlık verilerek yapılır. Bu ortalama diğerlerine oranla daha az gecikmeli olduğundan birçok kişi tarafından tercih edilir.

Tüm bu ortalamalar yatırımcıların kafasını karıştırsa da, hepsi birlikte kullanıldığında zarara uğrama şansı oldukça düşmektedir. Hareketli ortalamalar nedir? Sorusuna yanıt alan yeni yatırımcılar şimdi hangi Forex aracı şirketini tercih etmeleri gerektiğini araştırabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir