İşsizlik Maaşı Nedir ? Nasıl Alınır?

  • Nisan 27, 2019
  • (2)

Belirli bir süre çalışan sigortalı işçilerin, işten çıkartılması durumunda bir güvence olan işsizlik ödeneği İŞKUR tarafından kişiye maaş olarak ödenmektedir. İşinden memnun olmayan ya da işten çıkarılan kişiler için işsizlik maaşı alıp alamayacağı önemli bir merak konusu haline gelmiştir. İşsizlik maaşını, kişinin gelir kaygısını önlemek amacıyla, devlet tarafından belirli bir süre işsizlik ödeneği ile ihtiyaçlarını karşılaması olarak tanımlayabiliriz.

İşsizlik maaşı devlet tarafından ödense de, esas olarak İşsizlik Sigortası Fonu tarafından bu ödeme gerçekleştirilmektedir. İşsizlik maaşı nasıl alınır, işsizlik maaşı almanın şartları nelerdir gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.

İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İşten çıkartıldığınız tarih göz önüne alınarak işsizlik maaşına başvuru için 30 günlük süreyi aşmamakta fayda var. İşten çıkış tarihinizden itibaren bu 30 gün içerisinde size en yakın İŞKUR birimine giderek başvuru da bulunabilirsiniz. Ayrıca İŞKUR web adresi üzerinden TC numaranız ve şifreniz ile giriş yaparak elektronik ortamda da işsizlik ödeneği için başvuru yapabilirsiniz. Web adresinde işsizlik sigortası için başvuru formu karşınıza çıkacaktır. Bu formu doldurduktan sonra onaylanan işsizlik ödeneğini elektronik ortamdan sorgulayabilirsiniz. Ayrıca SMS bilgisi de gelebilir.

İşsizlik Maaşı Alabilme Şartları

İşsizlik maaşını son 3 yıl içerisindeki sigorta primi belirlemektedir. Prim gününüz ne kadar artarsa, maaş süresi de o derece artacaktır. Alınan işsizlik maaşının süresini ödenen primler belirlemektedir. Ayrıca işsizlik maaşı hesaplanırken son dört aydaki brüt maaşınızın ortalaması alınmaktadır.

İşsizlik maaşının alınabilmesi için bir takım şartları yerine getiriyor olmanız gerekmektedir.

Bu şartlar kanun da yer alan bilgiler doğrultusunda belirtilmiştir. Kanun da yer alan ifadeleri aşağıda belirtelim;

  • Çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler
  • Son 120 gün içerisinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olanla, iş sözleşmesinin feshinden sonraki 30 gün içerisinde başvuru yapmaları koşuluyla maaş başvurusunda bulunabilirler.

Hangi Durumlarda İşsizlik Maaşı Alınamaz?

Öncelikle en önemli husus istifa eden çalışanların işsizlik ödeneğinden yararlanamayacak olmasıdır. SGK sisteminde işten çıkış işlemi yapılırken işten ayrılış kodlarından herhangi birinin seçili olması gereklidir. Ancak istifa konusuyla ilgili önemli bir ayrıntı belirtilmektedir. Haklı fesih sebebiniz bulunuyorsa, işverenin ahlak ve iyi niyet hallerine uymayan davranışları bir sebep olarak gösterilebilir. Yine işverenin işçinin hakkını ödememesi ya da maaşını eksik olarak göstermesi de haklı fesih durumları içerisine girebilir. Yani bu durumlar söz konusu olması halinde istifa durumunda işsizlik maaşını almaya hak elde edebilirsiniz.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar ?

2019 yılında işsizlik maaşları da güncellendi. Buna göre işsizlik maaşlarında artışa gidildi. Ülkemizde 1 Ocak 2019 tarihinde işsizlik maaşları en düşük 1,015 lira en yüksek ise 2.030 lira olmuştur.

Comments (2)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir