Kira Sözleşmesi Nereden Alınır?

Kira sözleşmesi için mülk sahipleri ile kiracı arasında yapılan güvence amaçlı bir anlaşma diyebiliriz. Yani kiracının kira bedelini ödemeyi üstlendiği bir sözleşme olmaktadır. Kiracıların sözleşme yapmaması ve kira ödemelerini aksatmaları mülk sahiplerini oldukça zor durumlara düşürmüştür. Kira sözleşmesinin bulunmaması mülk sahipleri açısından sıkıntılı süreçlere yol açabilir. Özellikle evi kiralarken kiracılar, kira ve faturaları ödemeden gidebilirler. Ya da elektrik ve doğal gaz aboneliklerini yaptırmayarak yine mülk sahibini zor durumda bırakabilirler. Bu durumun önüne geçmek için genelde mülk sahipleri kira sözleşmesini mutlaka yapmaktadır.  Böylece ileride yaşanabilecek olumsuz ve tatsız durumların da önceden önüne geçilmiş olacaktır.

Kira Sözleşmesinde Yer Alan Bilgiler

Mülk sahibi bu nedenle kira sözleşmesinde bir takım bilgilere yer vermektedir. Kira bedeli, kira artış oranları, kira ödeneceği dönemler, kiralanan taşınmazın adres ve kimlik bilgileri gibi detaylara sözleşmede yer veriliyor. Dileyen kişiler kira kontratını noter huzurunda imzalatabilmektedir. Ayrıca noter huzurunda kira kontratı imzalatmak ileride oluşabilecek herhangi bir sorunun da önüne geçmek adına alınan bir önlem olmaktadır.

Kira sözleşmesi içerisinde, kiracının yasal haklarının bulunması, mülk sahiplerine verilecek olan miktar gibi önlemler yer almaktadır. Kira sözleşmesi iki tarafında belirlediği süre kapsamında geçerli oluyor. Sözleşme belirli bir süre içerisinde yapılabildiği gibi belirsiz süreliğine de yapılabiliyor.

Mülk sahipleri 3 ay kira alamaması durumunda, kiracıyı evden çıkartarak yasal yollara başvurabilir. Kira kontratında, mülk sahibinin kiralanan mülk içerisinde kiracı çıkmadan başka birine kiralayamayacağı, kiracının zamanında ödeme yapması, mülke zarar vermemesi, zarar verilmesi durumunda bu zararı karşılaması gibi bazı zorunluluklar yer almaktadır. Ayrıca kira ücreti, kirada yıllık artış olup olmayacağı ve kiracının kimlik bilgileri gibi birçok bilgi de yer almaktadır. Mülk sahipleri için kira sözleşmesi herhangi bir anlaşmazlık durumu yaşanması ihtimaline karşı oldukça önem taşımaktadır.

Kira Sözleşmesi Nereden Alınır?

Kira sözleşmesi nereden alınır sorusuna cevap verecek olursak, bu sözleşmeyi kırtasiyelerden temin edebilirsiniz. Ya da emlak şirketi aracı ise her iki tarafa da kira sözleşmesini imzalatabilir. Noter huzurunda kira sözleşmesini de imzalatabilirsiniz. Mülk sahipleri kendilerini güvence altına almak için genelde noter huzurunda işlem yapmayı tercih etmektedirler. Böylece işlemlerini yasal olmasını sağlarlar.

İlginizi Çekebilir:Ekonomik Krizin Göstergeleri Nelerdir? Ekonomik Kriz Önlenebilir mi?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

SGK Borcu Yoktur Belgesi Nasıl Alınır?
İpek Böceği Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
İpek Böceği Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? İpek Böceği Yetiştirerek Para Kazanmak
Eft Nedir? Eft Ne Zaman Hesaba Geçer ?
Ucuz Kargo Nasıl Gönderilir?
Ucuz Kargo Nasıl Gönderilir?
VİX korku endeksi nedir? vix endeksi hakkında bilinmesi gereken detaylar
VIX Endeksi Nedir? Vix (Korku Endeksi) Bilinmesi Gerekenler
Ham Petrol ve Brent Petrol Arasındaki Farklar
Ham Petrol ve Brent Petrol Arasındaki Farklar

Yorumlar

    Ahmet Tosun dedi ki:

    Katılıyorum, noter huzurunda yapılırsa resmileşmiş olacağı için. Kiracının faturaları ev sahibine bırakma şansı azalır.

    Ramazan dedi ki:

    Kira sözleşmesi her türlü kırtasiye de bulunmaktadır. Hatta internette araştırma yaparsanız örneklerini görebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bankamatic | © 2019 |