KOSGEB’e Nasıl Başvuru Yapılır?

  • Şubat 28, 2019
  • (1)

Öncelikle yazımıza başlamadan önce KOSGEB‘in ne olduğunu söyleyelim. KOSGEB, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 1990 yılında küçük ve orta ölçekli işletmelere maddi destek sağlaması amacıyla kurulmuştur. Her geçen yıl destek bütçesini arttıran kurum, günümüzde binlerce girişimciye hem hibe kredisi hem de ufak faizli krediler vermektedir. Böyle okunduğu zaman kulağa hoş geldiğinin farkındayız lakin maalesef her şey düşündüğünüz gibi yolunda ilerlemiyor. Neden mi? Bunun iki sebebi var. Birincisi; KOSGEB’in kurslarına katılıp başarı belgesi alamadığınız sürece başvuru yapamıyorsunuz. Bir diğer sebep ise kurum size direkt al parayı git işini kur demiyor. Önce siz kendi paranızla işinizi kurmanız gerekiyor.

KOSGEB’e Nasıl Başvuru Yapabiliriz?

Başvuru gerçekleştirmeden önce kurumun resmi internet sitesi üzerinden hangi sektördeki girişimlere hibeler verildiğinin araştırılması gerekiyor. Şayet kuracağınız iş kurumun destek verdiği sektör içerisinde ise o zaman başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Yapmanız gereken ikinci adım ise KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Kursu’na katılmanız. Toplamda 4 ana dersten oluşan bu kurslara E-devlet üzerinden kayıt olabilirsiniz. Resmi olarak KOSGEB tarafından düzenlenen atölyelerdeki kurslara katılarak başarı belgesi aldıktan sonra ise işin zor kısmı başlıyor. Evet, buraya kadar işin en kolay kısmıydı.

KOSGEP Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Peki kursu bitirip belgemizi aldıktan sonra ne yapmalıyız? KOSGEB’e ilk resmi kaydımızı gerçekleştirebiliriz. Lakin yine başvurmadan önce temin etmeniz gereken belgeler ve karşılamanız gereken bazı şartlar var. Bu şartların en başında kesinlikle devlete borçlu olmamanız var. Vergi, SGK gibi konulardan dolayı devlete borcunuz varsa maalesef KOSGEB üyeliğiniz onaylanmıyor. Bir diğer önemli şart ise işletmenizin bölgesindeki esnaflar odasına kayıt olması. Bu önemli şartları karşılıyorsanız o zaman belgelerinizi hazırlamaya geçebilirsiniz.

Her ne kadar belgeler konusunda KOSGEB size gereken bilgileri verse de biz kısaca bahsedelim. İlk kayıt olmaya giderken mutlaka uygulamalı girişimcilik kurs başarı belgenizi, esnaflar odasına kayıt belgenizi, kursta öğrettikleri şekilde hazırladığınız sunum dosyanızı ve vergi levhasının fotokopisini götürmeniz gerekmekte. KOSGEB’e başvurunuzu gerçekleştirdikten sonra onay sürecine giriyorsunuz. Şayet başvurunuz onay alırsa toplamda 50 bin TL hibe alabiliyorsunuz.

Lakin tabii ki 50 bin TL direkt olarak hesabınıza yatmıyor. İlk önce KOSGEB sizden kuruluş aşamasında yaptığınız masrafların faturasını istiyor. Bu faturaları da hallettiğiniz zaman kurum tarafından size 2 bin TL veriliyor. Ardından işletmenize aldığınız üretim makineleri için de destek istediğinizde yine size faturalar soruluyor. Bu faturaları da sağladıktan sonra KOSGEB hesabınıza bu sefer 18 bin TL yatırıyor. Bu ücreti de alınca toplam da 20 bin TL almış olduk, değil mi? Ama KOSGEB bize 50 bin TL sözü vermişti? Yani 30 bin TL daha alacağımız var. Bunu da işletme giderlerini faturalı olarak göstererek alabiliyoruz.

Yani çalışanlarınızın masrafları, kiranız, üretimden raflara gidene kadar ki oluşan maliyetiniz vs. her türlü giderlerinizi gösterip kurumdan 30 bin TL daha alabiliyorsunuz ve böylelikle toplamda 50 bin TL hibe almış oluyorsunuz.

Comments (1)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir