Sermaye Azaltımı ve Sermaye Artırımı Nedir? Nasıl Yapılır?

  • Ocak 12, 2021
  • (0)

Şirket çeşitleri arasında yer alan anonim şirketleri çeşitli nedenlerle sermaye miktarını değiştirmesi gerekir. Esas sözleşmede yer alan sermaye miktarının değiştirilme ihtiyacı hasıl olduysa şirket yöneticileri bir karar vermelidir. Ya sermaye artırılmalıdırlar veya azaltılmalıdırlar. Sermaye azaltımı ve sermaye artırımı nedir, nasıl yapılır? Bugünkü yazımızın konusudur. Borsa İstanbul’da işlem gören çok sayıda şirket vardır. Bu şirketlerin büyük çoğunluğu sermaye artırımı bilgileri ile gündeme gelirler.

Sermaye artırımı veya azaltımı haberleri hisse senedi yatırımcıları tarafından yakından takip edilir. Haberler ve doğru bilgilerin yönlendirmesine göre yatırımlarına yön verirler. Yatırımcıların yatırımlarını, kazançlarını veya kayıplarını etkilediğinden dolayı sermaye artırımı veya azaltımı ifadelerinin anlamı çok önemlidir.

Sermaye Artırımı Ne Anlama Gelir? Nasıl Yapılır?

Yatırımcıların dikkatlerini çeken sermaye azaltımı ve sermaye artırımı nedir, nasıl yapılır? Konularını detaylıca anlatalım. Genel Kurul Kararı ile esas sermayeye karşılık gelen hisse senetlerinin ücreti ödenerek yeni hisse senetlerinin çıkarılmasına sermaye artırımı denir. Şirket bunu neden yapar? Bunun çeşitli nedenleri olabilir. Nedenler arasında şunlar vardır;

  • Şirketin yeni yatırımlar yapmaya karar vermiş olabilir.
  • Şirketin faaliyetleri reel olarak büyüyebilir. Reel büyüme gerçekleşince fon ihtiyacı ortaya çıkmış olabilir.
  • Yüksek enflasyon karşısında erime durumuna gelen sermayelerini güçlendirmek istemiş olabilirler. Günümüz şartlarında pek geçerli değildir.

Sermaye Azaltımı ve Sermaye Artırımı Nedir?

Şirket sermaye artırımına karar verdiğinde bu gerçekleştirmek için iki farklı yol vardır. İç kaynakları kullanarak bedelsiz sermaye artırımı yapmak veya ortaklardan ek sermaye toplayarak bedelli sermaye artırımı yapmaktır.

Sermaye Azaltımı Ne Anlama Gelir? Nasıl Yapılır?

Yasal nedenler veya ekonomik sebeplerden kaynaklı olarak esas sözleşmede yer alan şirketin sermaye miktarının itibari değerinin düşürülmesine sermaye azaltımı denir. Sermaye azaltımı yapılma nedenleri arasında şunlar bulunabilir;

  • Şirketin elinde bulunan sermayesinin 2/3’ünün veya yarısının karşılıksız olması
  • Şirketin sermayesi iş büyüklüğünden dolayı fazla gelebilir. Şirket fazlalık olan bölümü başka yatırım alanlarına kaydırmak isteyebilir
  • Hisse başına düşen temettü oranı düşük kalmış olabilir
  • Şirket zarar etmiş olabilir. Zarar edilen kısmı telafi edecek kadar durumu olmayabilir.

Hisse senetlerinin nominal değerleri indirilerek sermaye azalımı yapılabilir. Sermaye Azaltımı ve Sermaye Artırımı Nedir? Nasıl Yapılır? Konusunda azaltım için bir diğer yol ise hisse senetlerinin sayısının azaltılmasıdır. Hisse senetleri geri alınırsa karşılım olarak yeni hisse senetleri verilmelidir. Nominal değerde yazılı hisse senetleri verilince aradaki fark ortaklara ödenerek azalım yapılabilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir