Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur? Maliyeti ve Kazancı
- Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur? Maliyeti ve Kazancı
- Tavuk Çiftliği Kurulumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Tavuk Çiftliğinin Maliyeti
Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur? Maliyeti ve Kazancı
Günümüzde yeni bir iş sahası olarak görülen alanlardan biri de tavuk çiftliği üretmektir. İşe girmeden önce tavuk çiftliği nasıl kurulur, maliyeti ve kazancı hakkında detaylı bilgi edinmek gerekir. Edinilen bilgiler ışığında değerlendirme yaparak yola çıkılmalıdır. Tavuk çiftliğinin kurulumu tamamen kişinin elindeki yatırım miktarına bağlıdır. Öncelikle nasıl bir üretim yapılacağına karar verilmelidir.
Yumurta mı, beyaz et mi, hem yumurta hem beyaz at mi? Karar verildikten sonra hayvan sayısına ve kısa-uzun vadede hedefler belirlenerek yatırıma girişilmelidir. Hedeflenen Ek gelir elde etmek için 300 ila 500 tavukluk bir mekansa prefabrik bir çiftlik kurmaya gerek yoktur. 20 bin civarında yarka tavuklu bir projeyse hedeflenen o zaman prefabrik bir çiftlik kurulmalıdır.
Tavuk Çiftliği Kurulumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Prefabrik tavuk çiftliği nasıl kurulur, maliyeti ve kazancı konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli husus sermayedir. Yatırımcının bir miktar sermayesi olmalıdır. Ek olarak bankadan 20 bin TL kredi çekebilir. Tavuk çiftlikleri 3 farklı tiptir. Prefabrik, çadır ve ev tipi konteyner çiftlikler. Eskiden 50 metreye 15 metre büyüklüğünde beton bina edilirdi. Fakat betonarme binalar hem deha maliyetli hem de hayvan kredisiyle karşılanamaz. En fazla tercih edilen prefabrik çiftliktir. Kurulumunda dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;
- Malzemelerin kalitesi ve büyüklüğü
- Dış ve iç yalıtımın yapılması
- Pencere sayısı ve pencerelerdeki camın kalitesi
- İçindeki yumurtalık, holluk, suluk ve yem sistemleri
- Kurulumun yapılacağı bölgenin iklimine göre ısıtma sisteminin kurulması
Tavuk Çiftliğinin Maliyeti
Maliyetin miktarı kurulacak olan çiftliğin büyüklüğüne göre değişmektedir. Hazır çiftlik kuran firmaların verdiği fiyatlar aşağıdaki gibidir;
- 500 tavukluk çiftliğin maliyeti 25 ile 30 bin TL
- 1000 tavukluk çiftliğin maliyeti 55 ile 65 bin TL
- 2000 tavukluk çiftliğin maliyeti 90 ile 95 bin TL
- 3000 tavukluk çiftliğin maliyeti 150 ile 170 bin TL
- 5000 tavukluk çiftliğin maliyeti 240 ile 260 bin TL arasındadır.
Konuya hakim olanlar tavuk çiftliği nasıl kurulur, maliyeti ve kazancı işlerini kendi yürüteceğine inananlar maliyeti biraz daha düşürebilirler. Ek yardım almayacakları için kısmen maliyet azalacaktır. Uygun özelliklere sahip araziyi bulduktan sonra harekete geçilmelidir.