Ustalık Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

Bazı meslek gruplarında çalışanlar ustalık belgesi nedir, nasıl alınır? Sorularını sıklıkla sormaktadır. Ülkemizde artan işsizlik oranları insanların kendilerine uygun meslek edinmeleri için faaliyet geçmelerine neden olmaktadır. Meslek edinmek için atılan adımlarda bazı kişilerin karşısına ustalık belgesi çıkmaktadır. Usta olmak için alınması gereken bu belgenin nerden ve nasıl alınacağını bilmek belgenin daha kolay alınmasını sağlar.

Ustalık belgesini alabilmek için kişinin belli şartları taşıması gerekir. Şartları taşımayanların başvurması sonucu değiştirmeyecektir. Şartları uyanlar, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılan kurslara gitmek gerekir. Özellikle belli meslek gruplarında ustalık belgesi istenir. Şartları taşıyanlar ve yapılan sınavları başarı ile geçenler belgeyi almaya hak kazanırlar.

Ustalık Belgesi İsteyen Meslekler

Yapılması tehlikeli, bilgi isteyen, deneyim olmadan yapıldığında eksik ve kusurlu işlerin ortaya çıkacağı mesleklerde ustalık belgesi istenmektedir. Ustalık belgesi nedir, nasıl alınır? Hususunu özellikle bu meslekleri düşünenler araştırmalıdır. Mesleki Eğitim Kanunu olan 3308 sayılı kanuna göre usta olan kişi, mesleğin icrası için gerekli olan beceriye, bilgiye, iş alışkanlığına sahip olan kişidir. Ustalar edindikleri bilgi ve tecrübeyi hizmet ve mal üretimi yapacağı iş hayatı boyunca uygulayabilecek olmalıdır.

Ustalık Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

Üretim sırasında bazı problemler yaşanabilir. Usta problemleri ustaca çözüp üretimi planlayabilmelidir. Kanunda tanımı yapılan özelliklere sahip olabilecek kişilere verilen belgeye Ustalık Belgesi denir. Ustalık belgesinin diğer adı Mesleki Yeterlilik Belgesi’dir. Ustalık belgesi olanlar alanları ile ilgili bağımsız iş yeri açıp çalıştırabilirler. İsterlerse bir kurumda da çalışabilirler.

Ustalık Belgesi Nerden Nasıl Alınır?

Ülkemizde hizmet veren mesleki eğitim merkezleri vardır. Halk arasında çıraklık eğitim merkezleri olarak da bilinen merkezler ustalık belgesi vermektedir. Ustalık belgesi almak isteyenler mesleki eğitim merkezlerine başvuruda bulunur. Başvuruyu şartları uyanlar yapmalıdır. Merkezdeki işleyiş kanun ve yönetmeliğe uygun olarak gerçekleşir. Kişi ustalık sınavına alınır ve başarılı olursa ustalık belgesini teslim alır.

Kalfalık belgesi olanlar da merkeze başvurabilir. Ustalık eğitimine katılanlar ustalık eğitimindeki kadar çalışma süresini çalışmak zorundadır. Çalışma süresi 5 senedir. 5 seneyi bitirenler ustalık sınavına katılmak zorundadır. Sınavı başarıyla geçenler ustalık belgesini almaya hak kazanırlar. Ustalık belgesi nedir, nasıl alınır? Sorusunda cevaplandırılması gereken bir diğer hususta istenen belgelerdir. Ustalık belgesine evrak olarak; okul diplomasının, nüfus cüzdanının aslı veya fotokopisi, 4 tane fotoğraf, doktor raporu ve başvuru dilekçesi istenmektedir.

İlginizi Çekebilir:Çin Alışveriş Siteleri Hangileri? Çin’de Güvenilir Alışveriş Siteleri
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Esnaf Kefalet Kredisi Nedir
Esnaf Kefalet Kredisi Nedir? Nasıl Alınır?
Al-sat yapılabilecek işler, alım-satım yaparak para kazanmak
Al Sat Yapılacak İşler, Alım-Satım Yaparak Para Kazanmak
İmza Sirküsü Nedir, Ne İşe Yarar?
Ayıplı Mal Nedir? Ticaret Kanununa Göre Ayıplı Mal Nedir?
Ayıplı Mal Nedir? Nereye Şikayet Edilir?
Banka Referans Mektubu Nedir?
Banka Referans Mektubu Nedir? Neye Yarar?
tahsisli sermaye artırımı nedir, nasıl yapılır?
Tahsisli Sermaye Artırımı Nedir? Hisse Fiyatını Etkiler mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bankamatic | © 2021 |