Mevduat Hesabı Nedir, Nasıl Açılır? Mevduat Hesap Türleri Nelerdir?

  • Şubat 11, 2022
  • (0)

Günümüzde banka kullanmayanların sayısı yok denecek kadar az artık. Alışverişten tutun fatura ödemeye kadar birçok işlemi bankalar aracılığı ile gerçekleştiriyoruz. Herhangi bir bankadan mevduat hesabı açmak istediğimiz zaman karşımıza hesap seçenekleri çıkıyor. Mevduat Hesabı, Vadeli mevduat Hesabı, kredili mevduat hesabı başta olmak üzere birçok tür ve kapsamda mevduat hesabı çeşidi ile karşılaşıyoruz. Peki nedir bu mevduat hesapları diye merak edenler için bu yazıda açıklıyoruz.

Mevduat Nedir?

Herhangi bir bankaya faiz veya istenildiğinde geri alınmak şartıyla verilen paraya veya kıymetlere verilen addır.

Mevduat Hesapları ve Türleri

Mevduat hesabı açarken birçok seçenekle karşılaşırız. Bireyler ve kurumsal mevduat sahipleri bunlardan herhangi birini seçmek zorundadır. Aşağıda belli başlı ve yaygın kullanılan mevduat hesabı türleri yer almaktadır.

Mevduat Hesabı (Vadesiz Mevduat Hesabı)

Elindeki varlığı bankaya yatırarak, istenildiği zaman geri almak üzere teslim eden mevduat sahiplerinin kullandığı hesaplar mevduat hesabı türündedir. Bir nevi bankada açılmış bir kasadır. Kasaya paranızı emanet eder, istediğiniz zamanda paranızı geri teslim alırsınız. Mevduatınızda herhangi bir değişim olmaz. Örneğin 100 TL’nizi mevduat hesabına yatırırsanız, yıllar boyunca 100 TL’niz herhangi bir değişime uğramadan saklanacaktır.

Vadeli Mevduat Hesabı

Elindeki varlığı bankaya yatırarak saklanmasının yanı sıra gelir sağlama beklentisi içerisindeki mevduat sahiplerinin genelde kullandığı vadeli mevduat hesaplarıdır. Vadeli mevduat hesaplarında amaç faiz geliri elde etmektir.

Bu tür hesaplarda mevduat sahibi kişi veya kurum elindeki mevduatı bankaya teslim eder. Vade seçeneği ve faiz oranına göre elde edilecek vade sonundaki gelir hesaplanır. Hesaplanan faiz gelirine hak kazanmak için mevduat sahibi vadenin dolmasını beklemek zorundadır. Vadesi dolmadan mevduatını geri almak isterse faiz gelirinden vazgeçerek, ana para diye tabir edilen başlangıç mevduatını eksiksiz olarak teslim alabilir.

Kredili mevduat Hesabı

Kredili mevduat hesapları, bir başka değişle borç veren mevduat hesapları olarak ifade edilebilir. Normalde mevduat hesaplarına yatırılan mevduat kadar kullanma hakkına sahipken kredili mevduat hesaplarında ise, bankada herhangi bir mevduatınız olmasa dahi bankanın size borç olarak para veren hesap türüdür.

Bir örnekle açıklamak daha doğru olacaktır. Örneğin 100 TL ile bir kredili mevduat hesabı açtınız. 100 TL’nizi kullandınız ve kredili mevduat hesabınızda 0 TL kaldı. Herhangi bir sebepten dolayı 30 TL’ye ihtiyacınız var. Bu ve buna benzer durumlarda kredili mevduat hesabınızdan 30 TL kullanabilirsiniz. Kredili mevduat hesabında dikkat etmeniz gereken, kullandığınız kredi (borç alınan tutar) için faiz ödemek zorunda olacağınız. Ne kadar faiz ödeyeceğiniz ya da ödemeyeceğinizi kredili mevduat hesabı açarken banka görevlisine sorup öğrenebilirsiniz.

Kur Korumalı Mevduat Hesabı Nedir?

2021 Arlık tarihinde kur korumalı mevduat hesabı diye yeni bir hesap türü girdi hayatımıza. Dolar kurunda yaşanan yükselişi frenlemek için için yapılan çalışmalar kapsamında kur korumalı hesap seçeneği yatırımcılara sunuldu. Büyük rağbet gören kur korumalı hesaplar, ade sonunda hesap getirinizin döviz kurundaki getirinin altında kalması halinde, aradaki farkın devlet tarafından karşılanması anlamına geliyor. Yani bu hesap türünü seçtiğinizde dolara yatırsaydım daha çok kazanırdım gibi bir şey düşünmenize gerek kalmıyor. Çünkü dolar daha fazla yükselirse zaten aradaki farkı devlet size ödüyor.

Eğer döviz kurları bana vadeli hesaptan daha fazla getiri sağlar diye düşünüyorsanız bu durumda kur korumalı hesap seçeneğini kullanabilirsiniz. Ayrıca bu hesap türü İslami Bankacılık tarafında da kullanılabilmektedir. Bu bağlamda katılım bankalarının kur korumalı hesap kampanyalarını takip edebilirsiniz.

Mevduat Hesapları Hakkında Bilgiler

Mevduat hesapları varlık türleri ve cinslerine göre isimleri değişmektedir. Örneğin Türk lirası ile bir mevduat hesabı açarsanız “TL mevduat hesabı” olarak anılacaktır. Elinizdeki Amerikan dolarını faiz geliri elde etmek şartıyla bir mevduat hesabı açarsanız “Amerikan doları vadeli mevduat hesabı” olarak anılacaktır. Dolayısıyla isimlere takılmamanızı tavsiye ederiz. Önemli olan mevduatınızı ne şekilde ve amaçla kullanacağınıza odaklanmanız ve sizin için en doğru mevduat seçeneğinize karar vermelisiniz.

Hesap açılışı için bankaya gitmek zorundasınız, bazı istisnalar elbette var. Elinizdeki mevduattan beklentinizi, banka görevlisi ile paylaşırsanız sizin için en uygun mevduat hesabı türünü belirlemenizde yardımcı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir