Wire Transfer Nedir ?

  • Aralık 6, 2019
  • (0)

Uluslararası para transferi yapan kişiler, bu kavramı bilmektedir. Bilmeyenler ise, Wire Transfer nedir şeklinde soru sormaktadır. Bu yazımızda Wire Transfer hakkında bilgi vereceğiz.

Wire Transfer Nedir ?

Kısacası; elektronik fon transferidir. Bu şekilde hem bir kişiye hem de bir kuruluşa para gönderebilirsiniz. Wire Transfer; bankadan direkt kişiye veya banka hesabından banka hesabına şekilde yapılabilir. İki şekilde anılmaktadır. Bunlar; Wire Transfer ve Bank Wire’dır. Ülkemizde en yaygın kullanılan Wire Transfer çeşitleri; havale ve eftdir. Bunların dışında uluslararası para gönderirken bu kavram karşımıza çıkmaktadır. Türkiye’den yurt dışına para gönderirken veya yurt dışından Türkiye’ye para gönderirken, Wire Transfer yapılır. Bu şekilde yapılan işlemler için SWIFT kodu istenmektedir. SWIFT; Foreign Currency Transfer yani döviz transferi demektir.

wire transfer nasıl kullanılır
wire transfer nasıl kullanılır

Ülkemizde yer alan hemen hemen her banka, havale, eft ve uluslararası para transferi işlemlerini gerçekleştirmektedir. Bu bankalar arasında bulunan tek fark; para transferinin hızıdır. Ayrıca uluslarası para transferi yaparken, muhabir bankalarda devreye girebilmektedir. Muhabir banka; herhangi bir bankanın şubesinin olmadığı yerde işlem yapmak için yetki verilmiş bankadır. Yurt dışı veya yurt içi para transferlerinde bu şekilde yardımcı olan bankalardır. Bu bankalar, para transferlerinde yüksek miktarda komisyon alabilmektedir.

Wire Transfer Nasıl Yapılır ?

İlk olarak para çıkışı için emir vermeniz gerekmektedir. Banka emirden sonra paranızı çeker ve karşı hesaba veya kişiye iletmek için işlemi başlatır. Normal bir eft ve havale işlemi kadar basit bir işlemdir.

Yurt dışı para transfelerinde az önce bahsettiğimiz gibi SWIFT kodu istenmektedir. Parayı ne zaman göndereceğinizi, alıcının kişisel bilgilerini, IBAN ve SWIFT kodunu girerek, yurt dışına para gönderebilirsiniz. Diğer işlemlerden farklı olarak sadece SWIFT kodu istenmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir