Borsaya Yatırım Yapmak Mantıklı mı?

  • Ekim 26, 2019
  • (0)

Yatırımcı olmak isteyen, hisse senedi hareketlerini tahmin edebileceğine inanan, menkul kıymetler borsasında para kazanmak isteyen herkes için borsaya yatırım yapmak mantıklı mıdır? Elbette mantıklıdır.

Borsa Nedir?

Borsaya yatırım yapmak isteyen biri için, önce borsanın ne olduğu konusunu incelemek ve borsanın ne olduğunu doğru bilmek gerekiyor. Borsa, devlet denetimi ve sermaye piyasası üst kurulu tarafından denetlenerek işlem yapılan, bu kurum ve kurulların kuralları ile hisse senedi, menkul kıymetler, emtia ve çeşitli dövizlerin alınıp satılabildiği organize bir piyasadır.

Borsa’da Yatırım Yapmak İçin Firma Sahibi mi Olmalıyız?

Borsa’da işlem yapmak her birey için mümkün olup, bu tür bir yatırım için şahıs firması ya da şirket sahibi olmanız gerekmez. Borsa’da işlem yapmanız için gereken tek şey aracı bir kurumdur. Genellikle bireyler bankaların mobil uygulamaları aracılığı ile oldukça kolay işlem yapabilirsiniz.

Borsa’da Ne Alıp Satabilirim?

Bankaların mobil uygulamaları aracılığı ile online sözleşme yapmanız ve borsaya katılmak istediğinizi beyan eden talep ile birlikte sözleşmeniz kayıtlı e-posta adresinize ulaştığı andan itibaren işlem yapabilirsiniz.

Bu küçük onay işleminin ardından borsada hisse senedi satın alıp satabilir, emtia ve döviz işlemleri yapabilir, tahvil ve bono satın alabilir, endeksler ile borsa işlemleri yürütebilir, vadeli işlem (Viop piyasası) dahi gerçekleştirebilirsiniz.

Hisse Senedi Nedir? Nasıl Alınır, Nasıl Satılır?

Borsaya giren insanların %90’ı hatta belki daha da fazlası hisse senedi satın almak ve satmak amacı ile borsada bulunurlar. Hisse senedi basit ve pratik bir unsur sayesinde işlev görür. Borsaya giren firmaların halka açtığı hisse senetleri arasından değer kazanacağını düşündüğünüz hisse senetlerini satın almak sureti ile ilk adımı atmanız, değerini bulduğunuz hisse senedini satmak koşulu ile kâr etmenizi amaçlayan bu sistem, hisse senedi alım satımını oluşturur.

Bir hisse senedi satın almak için aracı kurumunuza (mobil uygulama ile banka üzerinden işlem yaparsanız bu aracı kurum bankanın kendisi olacaktır) satın alma emri vermeniz gerekecektir. Hisse değeri anlık bir değer artışı yaşamaz ve verdiğiniz emir kâğıt bedeli değerinde veya üzerinde olursa hisse senedi satın alımınız gerçekleşecek ve ilgili hisse senetleri borsada hanenize yansıyacaktır. Bu dakikadan itibaren satın almış olduğunuz hisse senetleri portföyünüzde görünür.

Bir hisse senedi satışı gerçekleştirmek için de aynı prensip geçerlidir. Aracı kuruma vereceğiniz satış emri neticesinde satın alım talebinde bulunan kişilerin verdiğiniz fiyattan satın alım gerçekleştirmesi durumunda, satışa koyduğunuz hisse senedi portföyünüzden çıkıp hisseyi satın alan kişinin portföyüne geçmektedir.

Borsada Fiyatlar Neye Göre Değişir?

Borsa genel olarak arz talep ilişkisi üzerine kuruludur. İşlemleri bir borsa değil de bir ürün bazında değerlendirerek örneklendirmekte fayda var. Örneğin, halka açık pazarlarda satılan bir meyveyi ele alalım.

Ülke olarak muz üretiminde sıkıntı yaşadığınız bir dönemdeyseniz ve talebe yetişecek kadar muz üretilmedi ise muzun değeri artacaktır. Talep fazlası muz ithal ettiğiniz andan itibaren talebin fazlasını elinde bulundurmanız ve arzı fazlasıyla karşılamanız durumunda ise değer kaybı yaşar. Borsada da temel unsur buna göre şekillenmektedir.

Yani temelde arz, talep dengesinin önemi büyüktür. Arz ve talebin dışında başka unsurlar da vardır. Hisse senedini satın alıp değerlenmesini beklediğiniz firmanın kârlılığı, dönem bilançosu, daha önceki seyri, teminat verip vermediği, ülkenin ekonomik durumu, borsanın genel hareketi, hisse senedini borsaya açan firmanın hangi sektörde yer aldığına kadar onlarca, hatta yüzlerce figür, hisse senedinin fiyatlanmasında rol oynarlar. Döviz ve EMTIA için de aynı süreç geçerlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir