CDS Nedir? Kredi Risk Swap Oranı Ne Demek?

  • Eylül 1, 2019
  • (0)

 

CDS Nedir? Kredi Risk Swap Oranı Ne Demek? Sorularına cevap verdiğimiz bu yazımızda, ekonominin önemli iki terimi hakkında farklı bilgilere de yer verdik.

CDS Nedir?

Kredi risk primi olarak da bilinen CDS, tüm ülke ve şirketlerin piyasada bulunan menkul kıymetlerini kapsayan risklerin, yani geri ödeme konusunda alınan risklerin swap yani takas yönteminin kullanılması suretiyle bir anlamda sigortalanması demektir. Türkçe tam bir karşılığı olmayan CDS, Credit Default Swap sözcüklerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır.

Yatırımcının bir anlamda menkul kıymetlerden ortaya çıkacak olan riski, 3. Kişi ya da şirketlere satmasını ifade etmektedir. Swap edilen her şeyin bir takım maliyeti, prim ve fiyatı bulunmaktadır. CDS kavramı aslında, tam olarak buradaki prim ve fiyatı göstermektedir. Buradaki maliyet ve primleri ise, şirketin geri ödeme ihtimalindeki zayıflık ve iflas etme durumu etkilemektedir. Özellikle ülkenin iflas etme durumu söz konusuysa, CDS satanların prim talebi daha yüksek olacaktır.

Basit bir örnek verecek olursak; Portföyünüze yüksek getirisi bulunması sebebiyle, devlet tahvili aldığınızı varsayalım. Bir yandan yüksek getiriden faydalanırken diğer yandan da yaptığınız yatırımın bir gelir dönüşü olmayacağını düşünüyorsanız, burada CDS devreye girmektedir. Her ülkeye özel belirlenen risk durumu için CDS işlemi gerçekleşen kuruluşa ödeme yaparak, ortaya çıkacak ödenmeme riskini CDS işlemi yapan kuruluşlara devredebilirsiniz. Yani burada ödenmeme riskine karşı bir para ödenmekte ve paraya CDS primi ismi verilmektedir.

CDS Kontrat Özellikleri

Vadeleri genelde 5 yıl olsa da, bu vadeler 10 yılı bulabilmektedir. Yüklü miktarda olan (10 milyon dolar) üzerindeki kontratların primleri, yılın çeyrek dönemlerinde yani 3 aylık periyotlarla yapılmaktadır.

Borcun tahsil edilmediği bir durumun söz konusu olması halinde ise CDS alıcıları, satıcıdan daha önceden belirledikleri farklı bir ödeme almaktadır. Bu ödeme borcun nominal değerini ifade etmekte olup, par value olarak adlandırılır ve bu bedeli alan CDS alıcısı, borcunu satıcıya devreder.

Türkiye CDS Primi Kaç?

Türkiye CDS primi tüm ülkelerde olduğu gibi, Türkiye’de de sıklıkla güncellenmektedir. Bu nedenle en güncel bilgileri öğrenmek için takip edebileceğiniz birçok finans kaynağı bulunmakta olup, ülkemizin kredi risk primi şuan için 450 seviyelerinde bulunmaktadır.

CDS priminin biraz yüksek olması, yabancı yatırımcıların o ülkeye biraz daha temkinli yaklaşmasına neden olmaktadır. Türkiye’nin kredi risk priminin düşmeye başlamasıyla birlikte, birçok yatırımcı ülkenin konumunu da dikkate alarak ülkemizin risk priminden daha düşük olan ülkelere yatırım yapmak yerine, Türkiye’yi tercih etmesi ekstra bir avantaj sağlamaktadır. Aslında farklı faktörlerin değerlendirilmesi durumunda Türkiye kredi risk primi gerçek anlamda, olduğundan daha düşük kabul edilmektedir.

CDS nedir? Konusu hakkında merak ettiklerinizi, yorum kısmından bize iletebilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir