İbraz Ne Demek? İbraz Etmek Nedir ?

TDK tarafından terim anlamı olarak ibraz etmek; Bir şeyi ortaya koymak, göstermek, meydana çıkarmak anlamına gelmektedir. Hukuki bir terim olarak bilinmektedir. Mahkemede kanıtlanan olayların, resmi belgeler şeklinde mahkemeye sunulması, ibraz etmek anlamına gelmektedir.

Genellikle ortaya çıkarma anlamında kullanılan bir kelime olmaktadır. İbraz etmek ya da ibraz edilen şey, resmi olarak kanıtlanmış, belgelerle kanıtlanan ve varlığı kabul edilmiş olaylar olarak bilinmektedir. Kişiler arası uyuşmazlıkların yaşanması süresinde haklı ya da haksız olan tarafın belirlenebilmesi için gerekli belgeler mahkemeye sunulur. Yani mahkemeye ibraz edilir. Bu şekilde uyuşmazlık resmi şekilde çözülebilir. Bu kelimenin anlamı resmi işlerin yürütülmesi sürecinde kolaylık sağlamaktır. Örneğin; Oy kullanacak kişinin reşit olması gerekmektedir. Bu durumda kimlik ibrazı edilebilir. Kimliğini ibraz eden seçmen oy kullanabilme hakkına sahip olur. Aslında olayları ispatıyla kanıtlama, resmi kaynaklara dayanarak sunmak gibi düşünülebilir.

İbraz Etmek Hangi Durumlarda Kullanılır?

Ticari hayatta da hukuki bir terim olarak kullanılan ibraz etmek, anlaşmazlık yaşanması durumunda ticari defterin mahkemeye ibraz edilmesi olarak nitelendirilebilir. Kısaca ibraz ne demek diye merak edenler için; Yasal işlemlerin yürütülmesi sürecinde resmi kanıt anlamı taşıyan bir terim olarak geçmektedir.

Farklı kurumlarda kişilere olayla ilgili “kuruma ibrazı gerekiyor” şeklinde uyarı gelebilmektedir. Bu şekilde bir uyarı aldıysanız, resmi belgelerle birlikte ilgili kurum ve kuruluşlara başvurmak gerektiği aklımıza gelmelidir.

Aynı zamanda iş hayatına yeni başlayan kişilerden bir takım belgeler talep edilmektedir. Bu resmi belgeler de aslında ibraz niteliğinde olmaktadır. Çünkü kuruma iş için bir nevi yeterliliğinizi gösterir nitelikte belgeler sunuyorsunuz. Bu belgeleriniz doğrultusunda iş başı yapıyorsunuz. İnsan kaynakları birimine bu belgeleri ibraz etmiş oluyorsunuz diyebiliriz. Kanıtlamak teriminde kullanılan bir kelime olarak görülse de bazı durumlarda ortaya koymak olarak nitelendirilir.

İşyeri sizden belge istediği zaman bu belgeleri toplar ve ilgili birime iletirsiniz. Örneğin; Kimlik bilgileri, ikametgah bilgileri, adli sicil bilgileri, sağlık durumuyla ilgili evraklar, diploma bilgileri vb. evrakları bir araya toplarsınız. Bu durum resmi belgelerle olayı ortaya çıkarmadır. Görüldüğü gibi bu terim, yasal işlerin yürütülmesinde gerekli ve resmi kanıt anlamını taşımaktadır. Yani resmi işlerde kendisinden istenen belgeleri ilgili kurumlara ibraz edenler, olayları kanıtlama niteliğinde bir işlem yapmış olurlar. Çoğu kişi tarafından kanıtlamak olarak bilinse de, ibraz etmek denilince; Meydana çıkarmak, ispat etmek, ortaya çıkarmak ve kanıtlamak olarak aklınıza bu terimler gelebilir.

İlginizi Çekebilir:CEO, CTO ve CFO Nedir Kısaltmalar Ne Anlama Geliyor?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

En Çok Para Kazandıran İşler | En Çok Para Kazandıran İşler Listesi
En Çok Para Kazandıran İşler
Motivasyon Nedir? İnsanları Motive Eden Şeyler Nelerdir?
Motivasyon Nedir? İnsanları Motive Eden Şeyler Nelerdir?
İnşaat Mühendisi Maaşı Ne Kadar? İnşaat Mühendisi Nasıl Olunur?
İnşaat Mühendisi Maaşı Ne Kadar?
Harita Mühendisi Maaşı Ne Kadar?
Harita Mühendisi Maaşı Ne Kadar?
Hakim Nasıl Olunur? Hakim Maaşları Ne Kadar? | Hakimlik
Hakim Nasıl Olunur? Hakim Maaşları
Hesap Kesim Tarihi Nedir, Nasıl Belirlenir?

Yorumlar

    İsmail Dikmen dedi ki:

    TDK tarafından terim anlamı olarak ibraz etmek

    Ramazan dedi ki:

    İbraz benim bildiğim bir şeyi göstermek demek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bankamatic | © 2019 |